• Vrijwilliger aan de bal - Herman van der Made

  6 dec 2021
  |
  • 0
 • Een voetbalvereniging kan niet zonder de vrijwilligers. In deze serie zetten wij vrijwilligers in het zonnetje.

  Zonder scheidsrechters kunnen er geen wedstrijden gespeeld worden. Deze taak wordt wekelijks door vele personen vervuld. Herman van der Made is een van de vrijwilligers waar v.v. Bavel op kan rekenen. Herman is 76 jaar en daarmee onze oudste scheidsrechter. 

  Sociale contacten
  ,,Het sociale gebeuren op de vereniging is een van de belangrijkste redenen om het vol te houden”, vertelt Herman. ,,Verder is het goed om in beweging te zijn. Doordeweeks wandel ik veel. Op het voetbalveld is het een combinatie van het sociale contact en de beweging.”

  ,,Toen mijn vrouw een jaar geleden overleed kreeg ik een kaartje vanuit Bavel Zaterdag 2, een team dat ik ook regelmatig fluit. Velen informeren hoe het met me gaat. Daar doe je het ook voor. Dat zijn de sociale contacten die het mooi maken.”

  Drie generaties
  Eens in de twee weken staan drie generaties Van der Made op het veld als Herman de wedstrijd van de JO17-5 fluit. ,,Mijn zoon is coach en mijn kleinzoon speelt in dat team”, legt Herman uit. 

  Ondanks dat hij nog een kleinzoon in de JO10-2 en een kleindochter in de JO11-2 heeft is de JO17-5 tegenwoordig het enige jeugdteam dat hij fluit. ,,Ik fluit liever senioren, daar ontvang ik meer waardering. De spelers en ook de coaches bij de jeugd zijn mondiger, ze proberen mij de spelregels uit te leggen. 15 jaar geleden heb ik de scheidsrechterscursus met succes afgerond, jarenlang heb ik nu ervaring en de spelregelwijzigingen houd ik nog steeds bij, dus de regels ken ik wel.” 

  Waardering
  ,,Het is belangrijk dat spelers waardering voor de scheidsrechters hebben, want het is steeds moeilijker om voldoende scheidsrechters te vinden. Tijdens de wedstrijd mag er emotie zijn, maar geef de scheidsrechter een hand na afloop en bedank hem.”

  Aan een ding tijdens de wedstrijden heeft Herman een hekel: ,,Slecht weer. Ik kan slecht tegen de kou, maar ik heb een speciaal jack dat door middel van een batterij de binnenkant verwarmt. Dan houd ik het wel vol.”

  ,,Dat v.v. Bavel jeugdspelers andere jeugdwedstrijden laat fluiten vind ik erg goed. Mogelijk blijven er nog een aantal hangen om vaker scheidsrechter te zijn, dat zou goed zijn voor de vereniging. Ad van Gils en Bob Koomans zorgen ervoor dat alle wedstrijden wekelijks door kunnen gaan, met scheidsrechter, erg goed hoe zij dat doen!”