• Vrijwilliger aan de bal: Hans Schaerlaeckens

22 sep 2021
  • Het voetbalkamp zit er weer op en met wie kunnen we daar nu beter op terugblikken dan de man die het al vele jaren organiseert? Hans Schaerlaeckens gaat al meer dan 40 jaar mee op kamp. Hij begon als leider en organiseert het kamp al meer dan 35 jaar.

,,Maar zonder alle andere vrijwilligers zou ik dat niet kunnen. De dames in de keuken verzetten ontzettend veel werk, alle begeleiders kennen hun verantwoordelijkheid en Toon Geerts helpt me al jaren uit de brand bij allerlei klusjes.”

De kinderen kijken het hele jaar uit naar het voetbalkamp. Normaal gesproken vindt het in april plaats, maar dit jaar stond het in september op het programma, nadat het in verband met de corona-maatregelen verplaatst moest worden.

Hans is samen met de begeleiding vanaf donderdagavond in de weer geweest. ,,Alle koffers en het eten wordt dan naar Loon op Zand gebracht. Vrijdagochtend worden de velden uitgezet. Op vrijdagmiddag rond een uur of 17 komen de kinderen aan op de locatie. Met de bus van het voetbalveld in Bavel naar Loon op Zand vinden de kinderen al geweldig.”

Nadat de tassen op de slaapplaatsen zijn gelegd is het tijd voor friet. ,,Want dat vinden de kinderen toch het lekkerst, daarom eten we gewoon twee dagen friet. De ene dag met frikandellen en de andere dag met gehaktballen. En natuurlijk is er ook komkommer en tomaat bij.”

Gedurende het weekend wordt er gevoetbald, heel veel gevoetbald. Alle kinderen worden in teams ingedeeld en als er even geen wedstrijd op het programma staat gaan de kinderen spandoeken maken, uit hun dak op de stormbaan, kunnen ze de bal ‘op de stropdas’ schieten bij een enorme opblaasbare pop of penalties schieten op de keepers van het eerste.

,,Die vinden het ook hartstikke leuk om te komen. Jimmy, Isa, Glenn en Dennis waren er allemaal. Uiteindelijk wint een van de kinderen de penaltybokaal.”

De begeleiding organiseert voor de avonden spelletjes en er is een bonte avond. ,,En dit jaar hebben we het Nederlands elftal op kamp kunnen kijken. Daarna werd er natuurlijk nog een kussengevecht gehouden. En ondanks dat de kinderen laat op bed liggen staan de meeste kinderen weer vroeg op het voetbalveld, de eerste kinderen rond een uur of zeven.”

,,Als ik die blije snoetjes zie, vooral van de allerkleinsten, dan geniet ik daar ook heel erg van”, blikt Hans terug. ,,Ik ben altijd druk met voorbereidingen, maar als het loopt dan hoef ik niet meer zoveel te doen. En als je de kinderen ziet genieten is het alle voorbereidingen dubbel en dwars waard.”

Zondag komen de kinderen weer terug op het veld van v.v. Bavel. ,,Alle teams worden voorgesteld aan de ouders, aan de winnaars worden prijzen uitgereikt en daarna gaan we moe maar voldaan naar huis.”