• Vrijwilliger aan de bal: de klussenploeg

3 nov 2021
  • Sportpark de Roosberg is de trots van voetbalvereniging Bavel. De velden en alles daaromheen liggen er bijna altijd picobello bij, daar zijn verschillende mensen verantwoordelijk voor. De klussenploeg is een van de groepen die ontzettend veel werk verrichten om het sportpark het visitekaartje van de vereniging te laten zijn en de leden een mooi thuis te geven.

Piet Laming, Jan Jansen en Ad van Gils en Jeroen Theunis vormen de klussenploeg. ,,Wij doen alle kleinere klusjes, die we zelf aan kunnen pakken”, vertelt Piet. ,,Het installatiewerk, het schilderwerk, de reclameborden, de netten van de goals, al het klein onderhoud”, somt Jan op en hij kan nog wel even doorgaan. ,,Het aanleggen van elektriciteit op het terras en het vervangen van een waterkraantje aan de buitenkant.”

Toen alle wedstrijden door corona geannuleerd werden en het sportpark niet in gebruik genomen mocht worden was er tijd voor groter onderhoud. ,,De commissiekamer en de hal is geschilderd. Dat kost gewoon veel tijd, die we normaal gesproken niet hebben door alle trainingen en wedstrijden”, vertelt Ad. ,,Nu konden we dat aanpakken. En de meeste leden zien het niet direct, maar ze hebben wel door dat er iets veranderd is.”

Het is kenmerkend voor het vele werk dat verzet wordt door de klussenploeg. ,,Want heel veel wat wij doen is vanzelfsprekend voor de leden. Als je bij een voetbalvereniging komt verwacht je dat je een doel kunt gebruiken en de toiletten en douches beschikbaar zijn”, vertelt Ad. ,,Maar wanneer er een verstopping is, verhelpen wij die. In deze periode van het jaar halen we de bladeren van het dak van de kleedkamers, om te voorkomen dat er verstoppingen ontstaan”, vult Jan aan.

• En zo zijn er ontzettend veel klusjes die de klussenploeg oppakt om ervoor te zorgen dat de leden altijd kunnen voetballen. ,,En dan gaan wij natuurlijk niet tegen al die leden vertellen wat we van de week allemaal weer gedaan hebben, dus het meeste van ons werk is onzichtbaar”, legt Piet uit. ,,We krijgen regelmatig complimenten van de gemeente. Zij doen het veldonderhoud, hebben groot materieel, dat wij niet hebben en komen op allerlei sportvelden. Wanneer zij vertellen dat het nergens zo goed onderhouden wordt als bij ons, stemt ons dat tevreden.”

En dat is niet alleen te danken aan de klussenploeg. Zo is er ook de schoonmaakploeg op maandagochtend met René Luijten, Marie-Therese Luijten en Rini Vargas en de tuinploeg met Luuk van den Berg en Rob en Frans Roelands, die veel aan het tuin- en groenonderhoud doen. En Pierre Fens is als tussenpersoon voor de gemeente, de vereniging en de klussenploeg betrokken.

,,We mogen trots zijn wat we hier samen doen. En als alle leden op zaterdag en zondag dan weer met veel plezier op de velden staan, genieten wij daar ook weer van”, is Ad tevreden. ,,Bovendien is het voor ons ook gezellig om samen bezig te zijn. We verstaan elkaar en gaan op een leuke manier met elkaar om. De sociale contacten zijn ook belangrijk”, besluit Piet.