• Voetbalvaders - Trainers JO15-3 aan 't woord

  13 nov 2020
  |
  • 0
 • Momenteel worden er geen wedstrijden gespeeld. De velden van v.v. Bavel zijn niet helemaal verlaten, want jeugdteams mogen wel trainen. Verandert dat iets aan de trainingen? Marcel van der Made, Gilbert de Meulder en Cantor van Pelt, trainers van de JO15-3 vertellen over hun ervaringen.

  Voetbalvaders

  “Het is bij ons het klassieke verhaal van de voetbalvader. Onze zoons gingen voetballen, en er was natuurlijk ook een trainer, coach en/of leider nodig. Zo zijn wij erin gerold. Sinds de F-jeugd doen Cantor en ik het samen, sinds de D-jeugd is ook Gilbert erbij gekomen, zijn zoon speelde eerst in een ander team waar hij vanaf de F-jeugd trainer was. Twee teams werden samengevoegd omdat de jongens naar groot veld gingen”, vertelt Marcel.

  Over de motivatie zijn de trainers eensgezind. “Het is heerlijk om met die jongens bezig te zijn, het sociale aspect is belangrijk. Je wilt ze natuurlijk ook wat leren, iedereen op zijn eigen niveau en vooral met veel plezier laten voetballen. En dat lekker in de buitenlucht. Dat maakt voor mij het plaatje compleet”, legt Cantor uit.

  Hoe is dat dan op een verlaten sportpark de Roosberg? Gilbert, vroeger nog barman bij de club, baalt er wel een beetje van: “Het is zonde, je mist de gezelligheid. Bij Bavel is het altijd gezellig druk, overal staan voetballers op het veld. Zeker bij de thuiswedstrijden maak je na afloop een praatje met bekenden. Dat kan nu niet en dat missen we wel.”

  “Normaal gesproken lopen we de bestuurskamer binnen en spreken we wat mensen in de kantine, die is dicht. Nu ga je naar het veld, geef je training en ga je naar huis. Je moet eigenlijk zo snel mogelijk weg”, vult Cantor aan. “Allemaal begrijpelijk, maar wel heel jammer.”

  Plezier en enthousiasme

  “Maar de jongens zijn nog altijd even enthousiast. Ze klagen niet dat er geen wedstrijden zijn en blijven evenveel plezier maken op de trainingen. Daarvoor moeten we ze complimenteren, want dat maakt het voor ons ook leuk”, is Cantor positief. Dat ziet ook Gilbert: “Het team is redelijk lang bij elkaar, dat maakt het misschien wat makkelijker om het gezellig te houden.”

  “Na de eerste lockdown in het voorjaar waren we zo blij als een klein kind dat we het veld weer op mochten. Nu zijn we ook heel blij dat we nog kunnen trainen, en gelukkig hoeven die jongens geen afstand te houden”, vertelt Marcel. “Nu er geen competitiewedstrijden zijn is het soms wat lastiger om te bedenken waar je op moet trainen. Normaal gesproken zien we iets tijdens een wedstrijd, daar trainen we op en dan hoop je dat het de volgende week beter gaat. Dat is altijd leuk om te ervaren, dat doel is er nu niet en dan is het soms wel moeilijk om weer een uitdagende training te bedenken. We geven de spelers de ruimte om met ideeën te komen en we spelen wat vaker partijtjes, zo houden ze het wedstrijdelement en dat vindt iedereen leuk.”

  En sommige spelers bloeien er zelfs een beetje van op. “Iedereen is heel enthousiast om te trainen, dat is altijd leuk om te merken. En ik kan een paar spelers aanwijzen die meer ontspannen zijn op de training, dat is ook mooi om te zien”, vertelt Marcel.

  Mooie boodschap

  Tot slot hebben de trainers nog een mooie boodschap voor iedereen die Bavel een warm hart toedraagt: “We merken dat Bavel alle zeilen bijzet om de maatregelen in acht te nemen. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat we ons eraan houden. We kijken er naar uit dat het dan weer wordt zoals het was, kop op!”