• Met ruim 1,2 miljoen KNVB-leden en ongeveer 33.000 wedstrijden per week is voetbal de meest populaire sport van ons land. Allemaal genieten we van deze mooie sport. Hiervoor zijn er wel bepaalde afspraken nodig waar we ons aan moeten houden. Regels zijn een essentieel onderdeel van de sport. Dankzij duidelijke regels verloopt een voetbalwedstrijd sportiever, en dus leuker.

Hieronder vind je een overzicht van de huidig geldende spelregels via de website van de KNVB.

SPELREGELS

• Sinds enkele jaren zijn tweedejaars JO17-junioren verplicht een spelregelbewijs te halen. Zonder spelregelbewijs mag je het volgende seizoen niet voetballen! Voor het seizoen 2018-2019 betekent dit dat alle spelers en speelsters geboren in 2002 het spelregelbewijs voor 1-6-2019 dienen te halen

De spelers zijn zelf verantwoordelijk voor het op tijd halen van het bewijs. Op de website www.voetbalmasterz.nl staan verschillende toetsen en oefenmateriaal voor de voetballers.

Spelregelbewijs

• Wedstrijdvormen pupillen

De KNVB is in het seizoen 2017/’18 gestart met de invoering van de nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen. Na een uitvoerig onderzoeks- en aanlooptraject spelen de onder 8- en onder 9-pupillen voortaan in een 6 tegen 6 wedstrijdvorm op een aangepast kwart veld.

Vanaf het seizoen 2018/’19 start fase 2 van de invoering van de nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen. De onder 10 pupillen spelen vanaf dan ook in een 6 tegen 6 wedstrijdvorm. De onder 11 en onder 12 pupillen spelen vanaf dit seizoen hun wedstrijden in een 8 tegen 8 wedstrijdvorm op een aangepast half veld.

Spelplezier

Door op kleinere velden en in kleinere teams te spelen komen kinderen vaker aan de bal en gaan ze meer dribbelen, schieten, samenspelen en scoren. Het spelen op een kleiner veld sluit bovendien beter aan op de belevingswereld van deze kinderen. Dit alles draagt bij aan het uiteindelijke doel: het vergroten van het spelplezier en de ontwikkeling van deze pupillen.

Onder 7

De KNVB adviseert om mini-pupillen Onder 7 jaar te laten spelen in een 4 tegen 4 wedstrijdvorm. Onze club start in seizoen '18-'19 met deze wedstrijdvorm. In deze vorm komen de kinderen veel aan de bal, scoren ze veel en hebben een hoge betrokkenheid bij het spel.

Onder 8 | 9 | 10

De pupillen onder 8 en onder 9 spelen vanaf het seizoen 2017/’18 in de vernieuwde opzet op een bijna kwart veld (42,5m x 30m), wedstrijden 6 tegen 6. De pupillen onder 10 spelen vanaf het seizoen 2018/’19 met deze wedstrijdvorm.

De scheidsrechter neemt bij deze leeftijdscategorie voortaan de rol aan van spelbegeleider.  Hij of zij beweegt niet in maar langs het veld en geeft de spelers zoveel mogelijk de ruimte het spel zelf te ontdekken. Alleen bij het duidelijk overtreden van de spelregels grijpt de spelbegeleider in en legt deze uit.

Onder 11 | 12

Vanaf het seizoen 2018/’19 starten de onder 11 en onder 12 pupillen met het spelen van 8 tegen 8 wedstrijden op een veld dat iets kleiner is dan een half veld (42,5 x 64m).

Klik op onderstaande afbeeldingen voor meer informatie over de nieuwe wedstrijdsvormen van de betreffende leeftijdscategoriëen.