• Met ruim 1,2 miljoen KNVB-leden en ongeveer 33.000 wedstrijden per week is voetbal de meest populaire sport van ons land. Allemaal genieten we van deze mooie sport. Hiervoor zijn er wel bepaalde afspraken nodig waar we ons aan moeten houden. Regels zijn een essentieel onderdeel van de sport. Dankzij duidelijke regels verloopt een voetbalwedstrijd sportiever, en dus leuker.

  Hieronder vind je een overzicht van de huidig geldende spelregels via de website van de KNVB.

  SPELREGELS

 • Het voetbal ondergaat per ingang van komend seizoen 2019-2020 een aantal spelregelwijzigingen. De internationale spelregelcommissie IFAB pakt het wisselen, de handsbal, de doeltrap en aanvallers in de muur aan, zo werd tijdens een bijeenkomst in Aberdeen besloten. De belangrijkse wijzigingen zijn hieronder weergegeven.

  1. De wissel:
  Spelers die gewisseld worden dienen het veld bij de dichtstbijzijnde zij- of achterlijn te verlaten en niet, zoals nu, bij de middenlijn aan de zijkant van het veld. Op die manier kan tijdrekken worden voorkomen;

  2. Aanvallers in de muur:
  Het is niet meer toegestaan om als aanvaller in de muur van de tegenstander te staan bij een vrije trap. Zodoende tracht de aanvallende partij nu nog het zicht van de doelman te belemmeren. Aanvallers moeten vanaf volgend seizoen minstens een meter van de muur verwijderd zijn;

  3. Handsbal:
  Bij een handsbal in een aanvallende situatie is de intentie ervan niet meer relevant. Hands is hands. Bijvoorbeeld: als een speler de bal met de hand raakt en daaruit scoort, of met een handsbal een aanval opzet waaruit wordt gescoord, dan wordt dat moment afgefloten. Dat klinkt logisch, maar nu wordt nog gekeken of er opzet in het spel is. Dat is vanaf volgend seizoen niet meer relevant;

  4. Nemen doeltrap:
  Ten slotte een wijziging bij het nemen van een doeltrap. Het is voor de ontvanger niet meer verplicht om de bal pas aan te raken buiten het eigen zestienmetergebied. De doelman kan zijn medespeler dus ook binnen het eigen strafschopgebied bereiken.

  NIEUWE EN AANGEPASTE SPELREGELS 2019-2020

 • Sinds enkele jaren zijn tweedejaars JO17-junioren verplicht een spelregelbewijs te halen. Zonder spelregelbewijs mag je het volgende seizoen niet voetballen! Voor het seizoen 2018-2019 betekent dit dat alle spelers en speelsters geboren in 2002 het spelregelbewijs voor 1-6-2019 dienen te halen

  De spelers zijn zelf verantwoordelijk voor het op tijd halen van het bewijs. Op de website www.voetbalmasterz.nl staan verschillende toetsen en oefenmateriaal voor de voetballers.

  Spelregelbewijs

 • Wedstrijdvormen pupillen

  De KNVB is in het seizoen 2017/’18 gestart met de invoering van de nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen. Na een uitvoerig onderzoeks- en aanlooptraject spelen de onder 8- en onder 9-pupillen voortaan in een 6 tegen 6 wedstrijdvorm op een aangepast kwart veld.

  Ook de nieuwe wedstrijdvormen voor pupillen zijn op basis van evaluaties hier en daar aangepast. 

  Spelplezier 

  Door op kleinere velden en in kleinere teams te spelen komen kinderen vaker aan de bal en gaan ze meer dribbelen, schieten, samenspelen en scoren. Het spelen op een kleiner veld sluit bovendien beter aan op de belevingswereld van deze kinderen. Dit alles draagt bij aan het uiteindelijke doel: het vergroten van het spelplezier en de ontwikkeling van deze pupillen. 

  Onder 7

  De KNVB adviseert om mini-pupillen Onder 7 jaar te laten spelen in een 4 tegen 4 wedstrijdvorm. Onze club is gestart in seizoen '18-'19 met deze wedstrijdvorm. In deze vorm komen de kinderen veel aan de bal, scoren ze veel en hebben een hoge betrokkenheid bij het spel. 

  Onder 8 | 9 | 10

  De pupillen onder 8 en onder 9 spelen sinds het seizoen 2017/’18 in de vernieuwde opzet op een bijna kwart veld (42,5m x 30m), wedstrijden 6 tegen 6. De pupillen onder 10 spelen sinds het seizoen 2018/’19 met deze wedstrijdvorm.

  De scheidsrechter neemt bij deze leeftijdscategorie voortaan de rol aan van spelbegeleider.  Hij of zij beweegt niet in maar langs het veld en geeft de spelers zoveel mogelijk de ruimte het spel zelf te ontdekken. Alleen bij het duidelijk overtreden van de spelregels grijpt de spelbegeleider in en legt deze uit.
   
  Onder 11 | 12
   
  Vanaf het seizoen 2018/’19 zijn de onder 11 en onder 12 pupillen gestart met het spelen van 8 tegen 8 wedstrijden op een veld dat iets kleiner is dan een half veld (42,5 x 64m). 

  Klik op onderstaande afbeeldingen voor meer informatie over de nieuwe wedstrijdsvormen van de betreffende leeftijdscategoriëen.