• KNVB LEGT COMPETITIES AMATEURVOETBAL DEELS STIL - UPDATE

29 nov 2021
  • Afgelopen vrijdag heeft het kabinet bepaald dat met de nieuwe coronamaatregelen sporten na 17.00 uur niet is toegestaan. Voor het amateurvoetbal betekent dit dat wedstrijden in het weekend wel mogelijk blijven, maar dat er doordeweeks niet of nauwelijks getraind kan worden. De KNVB heeft een besluit genomen over de vraag of de competities dan wel door kunnen blijven gaan. Dit besluit is maatwerk per categorie en betreft alleen het aankomend weekend omdat twee factoren die van belang zijn voor het vervolg nu nog niet vaststaan.

Eén van deze twee factoren is de uitkomst van het debat in de Tweede Kamer van woensdag aanstaande, waarin de nieuwe coronamaatregelen worden besproken. Mocht naar aanleiding hiervan alsnog worden besloten dat buiten trainen is toegestaan tot 20.00 uur (dus dezelfde tijd als andere essentiële diensten en winkels), dan vervallen doordeweeks met wat herschikken slechts heel weinig trainingen. De andere factor is het medische advies dat de KNVB aan het VMC (Voetbal Medisch Centrum) heeft opgevraagd over het spelen van wedstrijden zonder normaal te kunnen trainen en dat bekeken per leeftijdscategorie.

Voor het besluit over het aankomend weekend is onderscheid gemaakt tussen de A- en B-categorie. In de A-categorie is het competitieverloop uiteindelijk gericht op promotie/degradatie, terwijl in de B-categorie de pupillen, junioren en senioren vooral zoveel mogelijk willen voetballen.

Daarom is besloten:

A-categorie (prestatieve competities)

Voor de A-categorie is besloten om vanaf maandag 6 december de competities tot aan de winterstop stil te leggen. Mochten teams toch tussen 05.00 en 17.00 uur kunnen trainen en het hierdoor verantwoord vinden om op vrijwillige basis wedstrijden te spelen, dan kan dit in onderling overleg worden geregeld.

B-categorie (recreatieve competities)

Komend weekend wel het reguliere competitieprogramma voor jeugd en senioren. In de B-categorie blijft het programma voor 11, 12, 18 en 19 december staan, zodat circa 85% van de amateurvoetballers in elk geval eenmaal per week kan sporten. Teams die niet willen voetballen, kunnen op coulance en medewerking van de KNVB rekenen. Na het Kamerdebat én het advies van het VMC wordt per leeftijdscategorie een besluit genomen over het programma van 11/12 december en 18/19 december: wel of geen wedstrijden.

Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal: “Niemand weet welke coronamaatregelen er nog nodig zijn de komende tijd. Het uitgangspunt blijft voor ons dat sporten bijdraagt aan een goede gezondheid en dus als essentieel gezien moet worden. Het doel is om alle competities na de winterstop (half januari 2022) te hervatten, maar uiteraard is dat afhankelijk van de ontwikkeling van het coronavirus in Nederland en de maatregelen van het kabinet.

Voor onze clubs geldt dat de volgende teams in de A-categorie spelen: 2 za, 1, 2, 3, JO19-1, JO17-1, JO15-1, JO13-1, VR1, VR2, VR3.

De wedstrijden van categorie B-teams worden *volgens planning* gespeeld, tenzij de teammanager dat niet verantwoord acht. Het gaat dan uiteraard om de gezondheid en niet om oneigenlijke (te weinig spelers bijvoorbeeld) omstandigheden. Wedstrijden van cat. A-teams kunnen evt. vriendschappelijk worden gespeeld op de **geplande** tijd. Een en ander dient vooraf en tijdig afgestemd te worden met het wedstrijdsecretariaat.

Contact met wedstrijdsecretaris Bob Koomans via wedstrijdsecretariaat@vvbavel.nl