• KNVB jeugdraad - Justus van Gobbel

27 feb 2021
  • Justus van Gobbel, speler van v.v. Bavel JO19-2,  is al bijna drie jaar actief als lid van de KNVB Jeugdraad. “Voetbal is altijd mijn ding geweest, maar in de onder 17 wilden best veel vrienden van mij stoppen met voetballen. Dat vond ik zonde. Volwassenen bepalen altijd wat er gebeurt bij een vereniging, terwijl er ook veel jongeren voetballen. Via de jeugdraad kan ik ook mijn stem laten horen. Hoe kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat het ook voor jongeren aantrekkelijk blijft om te voetballen?”

Justus kwam een advertentie tegen van de KNVB Jeugdraad. Zijn motivatiebrief toonde aan dat Justus zeer betrokken en gedreven is, dus hij mocht door naar de selectiedag. “Daar moesten we een aantal groepsopdrachten doen en een voetbalcase oplossen. Scouts keken toe hoe wij dat deden, een maand later werd ik gebeld en hoorde ik dat ik in de Jeugdraad plaats mocht nemen.”

In de voorbije seizoenen heeft Justus al veel verschillende onderwerpen voorbij zien komen. “Het aantrekkelijk houden van voetbal voor jongeren, noemde ik al, ook hebben we nagedacht over betrokkenheid van leden bij een vereniging, het werven van vrijwilligers, de wijze van indelen van selectieteams en alternatieve wedstrijdvormen naast de competitie en de beker.”

Momenteel is corona natuurlijk een hot-item, ook bij de Jeugdraad. Ondanks dat de jeugd zonder beperkingen mag trainen, zijn er geen competitiewedstrijden en zijn de clubs gesloten om buiten de trainingen om even een balletje te trappen.

“Ik heb een digitale bijeenkomst voorgezeten met minister Van Ark (medische zorg en sport) en de Jeugdraad. We praatten over de mogelijkheden voor jongeren om ook in coronatijd te kunnen voetballen, want sport en bewegen is zo belangrijk. Een van de suggesties die voorbij kwamen is via scholen voetbaltrainingen organiseren, want op school is de jongste jeugd wel.”

Justus ziet een groot verschil tussen het aanbod van de verschillende verenigingen: “Bij andere verenigingen liggen de trainingen ook voor de jeugd helemaal stil. Bij v.v. Bavel wordt gelukkig veel georganiseerd, een dikke pluim voor onze club!”

Ook het initiatief om jeugdspelers wedstrijden te laten fluiten, juicht Justus toe: “Dat heb ik ook aangedragen bij de andere verenigingen. Om nog meer enthousiasme te creëren bij jeugdspelers zou er nog een mooie prijs aan gekoppeld kunnen worden. Als alle spelers van een team een wedstrijd gefloten hebben een wedstrijd van NAC bezoeken bijvoorbeeld. Nu zijn er altijd spelers die het niet doen, maar dan kunnen teamgenoten ze ook op het teambelang wijzen.”

Na dit seizoen moet Justus zijn plek in de Jeugdraad overgeven aan iemand anders: “Dan ben ik te oud en je mag er maximaal drie jaar inzetten, dat heb ik na dit seizoen gedaan. Voor alle leden van 13 tot 18 jaar is het mogelijk om bij de jeugdraad te komen. Het is hartstikke leuk om te doen. Je krijgt er geen spijt van!”

Lees hier meer over de KNVB Jeugdraad: https://www.knvb.nl/ontdek-voetbal/overige-informatie/panels/knvb-jeugdraad