• Jeugdtrainer Edwin Swarttouw vertelt over zijn ervaringen als jeugdtrainer.

23 okt 2020
  • Momenteel worden er geen wedstrijden gespeeld. De velden van v.v. Bavel zijn niet helemaal verlaten, want jeugdteams mogen wel trainen. Verandert dat iets aan de trainingen? Edwin Swarttouw vertelt over zijn ervaringen.

Gediplomeerd trainer
    Leon Diepstraten woonde een paar huizen verderop. Mijn zoon begon met voetballen en Leon zei tegen mij dat ik wel trainer kon worden. Zo ben ik erin gerold. Ik begon met de F9, vervolgens de JO10-2, JO11-2, JO12-2 en vorig jaar de JO13-1. Ik ging daarbij de cursus UEFA-C volgen. Ik had dit seizoen opnieuw een stageteam nodig voor mijn cursus, want die kon ik in het afgebroken seizoen nog niet afronden. Ik trok de stoute schoenen aan en vroeg of de JO19-1 een optie was. Dat was het, dus dit jaar train ik de JO19-1. Pas geleden heb ik mijn diploma gehaald.

Het spelletje heeft me altijd geboeid. Als 7-jarige ben ik zelf begonnen, eerst als keeper en daarna ‘gewoon in het veld’. Het teamgevoel, ergens bij betrokken zijn en samen iets bereiken is ontzettend leuk. Daarnaast vind ik het ook leuk om met kinderen te werken. De individuele ontwikkeling van spelers vind ik het mooiste om te zien. Dat is de basis van het voetbal, zeker in de jeugd. Bij jonge spelers zie je die ontwikkeling sneller. Naarmate ze ouder worden, zetten ze kleinere stapjes.

Covid-19 maatregelen
    Als beginnend trainer wilde ik heel veel tegelijk doen. Ik heb geleerd vast te houden aan één onderwerp en daarmee aan de slag te gaan. Door het niet te ingewikkeld te maken en klein te beginnen herkennen spelers het sneller. Maar het moet ook leuk blijven, zeker in deze tijden is dat belangrijk. De echte spirit is er niet. We trainen eigenlijk zonder doel, je hebt geen wedstrijd waar je naartoe werkt.

Eigenlijk is het ontiegelijk saai op het sportpark. Dat was het de afgelopen weken al bij de wedstrijden zonder publiek, maar nu is dat nog meer zo. Je geniet ervan als mensen langs de lijn plezier beleven, maar het nodigt momenteel niet uit om een potje voetbal te kijken. Alles op de club is dicht en als er een keer een ouder langs de kant wil staan om te kijken, moeten we die helaas wegsturen.

Maar we moeten er ook van genieten dat we mogen voetballen. Het is beperkt, maar dat is voor het goede doel. Ik hoop natuurlijk dat we zo snel mogelijk terug kunnen naar de ‘normale’ situatie.

Je merkt ook aan de spelers dat er op korte termijn geen doel is. De energie bij de jongens is anders. Het is meer gelaten, ze zijn minder gefocust. Je moet ze meer bij de les houden. De inzet op de trainingen bepaalt soms ook of iemand in de basis staat, maar nu er geen wedstrijden zijn weegt dat niet mee.

Meer tijd voor focus
    Je hebt nu meer tijd om aan een specifiek onderdeel te werken, maar dat moet niet tot vervelens toe gebeuren. Bij de jongere jeugd ben je veel meer gericht op het individu. De oudere jeugd heeft al wat bereikt. De stappen die ze nu individueel zetten zijn minder groot. Het gaat vooral om het groepsproces. Als team werken we ergens naartoe.

Het is belangrijk dat iedereen het leuk blijft vinden en zich niet te makkelijk afmeldt omdat er toch geen wedstrijden zijn. Je wilt conditioneel op niveau blijven en het leuk hebben samen. De spelers vinden positiespelletjes en partijvormen het leukst, het liefst op zo’n klein mogelijk veld. Ik denk dat het beter is om ook op een groter veld bezig te zijn, maar nu geef ik wat vaker toe om hen plezier te laten maken.