• Hoe Bavel VR2 zich op knappe wijze naar de volgende bekerronde knokte:

  30 okt 2022
  |
  • 0
 • Sportpark de Roosberg 22-10-2022: Bavel VR2 - Schijf VR.  

  Een mooie zondagmiddag voor een bekerwedstrijd. Tegenstander is geen onbekende voor ons dus het beloofd een spannend duel te worden.

  Schijf VR1, is een fysiek, sterk team. Met een aantal ervaren routiniers zijn ze in staat het ons lastig te maken. Ze zijn vorig jaar kampioen geworden en gepromoveerd naar de eerste klasse. Destijds waren wij de bovenliggende partij. Echter waren we in de openingsfase niet scherp en werd er uiteindelijk verloren met 0-2. Wetende dat wij, voetballend, sterker zijn gingen we met vertrouwen dit duel in.

  Voor Bavel VR2, is de KNVB-beker nu al een mooi sprookje geworden. Geëindigd in de poulefase als groepswinnaar met 9 punten. Nu de tweede bekerronde bereikt is, is dat al een mooie kers op de taart. Maar de groep is gretig naar meer...

  Tegenwoordig is het flink managen als voetbalcoach. Kijkend naar beschikbaarheid, flexibiliteit, fitheid, blessures etc. Dat was vandaag ook niet anders. Met een niet volledig fitte selectie moeten we roeien met de riemen die we hebben. Daarnaast weet de groep dat de bekercompetitie voor mij ruimte biedt om te experimenteren en andere keuzes te maken. Het team, heeft mooie stappen gemaakt. Door tegenvallende teamprestaties hebben we een positieve teamsessie gehad waarbij iedereen naar elkaars input luisterde. Soms van elkaar weten wat er speelt, lucht op en verklaart een hele hoop. 

  Als trainer heb ik de halve nacht wakker gelegen om de puzzel rond te krijgen, maar uiteindelijk konden we met een fitte groep aan de start verschijnen. Bavel, nam gelijk, volgens afspraak het initiatief door hoog druk te zetten. Wij veroverden in de beginfase continu de bal. Schijf pakt het anders op en speelt veel met een counter en lange ballen waarmee ze proberen hun gevaarlijkste aanvaller(s) te bereiken. Ons systeem werd fantastisch uitgevoerd. De lastigste fase van voetbal is het afmaken van gecreëerde kansen. Echter de wijze hoe de kansen gecreëerd werden over verschillende schijven, sterke combinaties, overlappen en linies compact houden en de intensiteit van druk zetten voorspelde veel goeds.

 • De openingsfase was 100% voor Bavel. We draaien goed mee en spelen met veel overtuiging en durf op de helft van de tegenstander met af en toe een doorbraak in ons nadeel. Deze 'split seconds' moet je altijd voor waken. In de tiende minuut brak de linkerflank-speelster van Schijf op snelheid door en gaf de bal voor. Echter wat er uitzag als een bedoelde voorzet belandde fraai in de verre bovenhoek. 0-1. Kin omhoog en taak om mentaal de scherpte weer te vinden. Dat pakte de groep fantastisch op. 

  Belangrijk om 90 minuten lang de focus en scherpte te houden en door een communicatie error en foutieve passing hielpen we Schijf in de twintigste minuut verder in het zadel. 0-2.

  Het horrorscenario van vorige week GSBW- uit (15-10) spookte door mijn hoofd alsmede een déjà vu met de wedstrijd Schijf van het vorig seizoen. Bavel bleef voetballend de oplossing zoeken, met een verzorgde opbouw en heel knap domineren op de helft van Schijf. Bavel wist zich nu eindelijk te belonen. 1-2. D.m.v. een knappe acceleratie wist Mandy Beenackers, de achterlijn te bereiken en wist met een harde, lage voorzet de inlopende Amber Beerens op haar wenken te bedienen. Dit werd de fase om vlak voor rust de gelijkmaker te forceren. Helaas gebeurde het tegenovergestelde. Uit een corner, kopte de luchtmacht van Schijf de 1-3 binnen. Iets wat we van te voren wisten en alert op moesten zijn.

  In de rust bleef de stemming ondanks de achterstand positief. Ik wist dat we de morele winnaar waren nu dat besef bij de groep erin brengen. De anekdote van Arne Slot benoemd: ‘Teleurgesteld, dat we het risico hebben genomen om te denken dat we aan een helft voldoende hebben om de overwinning binnen te halen.’ 

  Onze challenge werd duidelijk. We gaan risico nemen. De eerste vijf minuten moest de aansluitingstreffer vallen. Daarna is alles mogelijk. De tactiek werd besproken. ’Bavel ging door met hoog druk zetten en fraaie voetbal. Vicky Conde, lukte het om door de laatste linie te dribbelen, het zestienmetergebied in van Schijf. Mandy Beenackers, anticipeert geweldig richting de tweede paal. Vicky gaf de korte pass op Mandy. De keepster uitgespeeld en de 2-3 is een feit.

  Een mooie fase in de wedstrijd en door steeds de voetballende oplossing te zoeken en het veld groot te houden met lopende spelers kwam het breekpunt bij Schijf. Meis Beärda en Jasmijn Smeulders kwamen erin voor Joy Cathelijne en Kaylee Rijpert, die hun taken uitstekend hebben uitgevoerd. Isabelle van der Velden moest als centrale middenvelder naar de backpositie. Fabienne Schurg en Britt Thomas kwamen daarna ook in het veld voor Iris van Boxel en Lisa van de Wetering, die op hun posities geweldig hun taken hebben uitgevoerd. Kort daarna zette Britt Thomas, direct haar handtekening, met een geweldig afstandschot van 25 meter tegen de kruising. Het startsein is gegeven.

  Bavel bleef erin geloven en het geduld houden. Rond de 80ste minuut zag Meis Beärda haar kans schoon en schoot richting doel. De rebound kwam bij Vicky Conde terecht die kalm bleef en de bal rustig in de hoek schoof 3-3.

 • Een spannende fase brak aan. Schijf bleef immers nog steeds gevaarlijk loeren of een laatste poging wagen om de penalty reeks te voorkomen. Met vier 'frisse' krachten moeten we het snot voor de ogen lopen bij balverlies. Er werd strijd geleverd als team en we lieten de bal het werk doen. We bleven kansen creëren in het doelgebied van Schijf. We bleven de bal in de ploeg houden rondom het zestienmetergebied van Schijf. Vicky Conde, zag haar kans schoon en chipte de bal over de keepster heen. Het werd muisstil op de Bavelse Hei. Gaat hij erin, tegen de lat of over het doel? GOALLLLLLLLLL! 4-3!

  Daarna een laatste tactische vijfde wissel. Benthe voor Daphne Hem. Die heerlijk als fullback, de linkerflank bestierde en voor continue dreiging zorgde. De wedstrijd slim uitspelen en dan klonk het verlossende eindsignaal van de uitstekend fluitende KNVB-arbiter.

  Er sprak na afloop een trotse coach. ,,Trots op de teamprestatie en de knappe overwinning. Op jullie als team inclusief de wissels, die het hoge tempo weer een extra impuls gaven. De geblesseerden die als 'teamplayers' hun team ondersteunden. Met elkaar erin blijven geloven en met passie gevoetbald.” Grote dank aan de support langs de kant van VR1, vlagger Steven, de support van ouders en aanhang. De toeschouwers werden getrakteerd op een mooi voetbalspektakel. 

  Voor de derde bekerronde is het team vrijgeloot. De loting (voorjaar 2023) in de vierde bekerronde levert gegarandeerd een mooie tegenstander op.

  Timothy Nahrwold, trainer/coach Bavel VR2