• Welkom bij v.v. Bavel Sportpark de Roosberg

    Programma

    Uitslagen

  • Geschiedenis van v.v. Bavel

    Aan het vroegere Hazenpad (de huidige Daalakker en Wildbraak) speelde Bavel zijn eerste voetbalclub BVC vanaf de oprichting in 1922. In de clubkleuren geel en zwart werd er gespeeld op een zandvlakte tussen twee bosschages. Als het waaide zag men elkaar in het veld niet staan vanwege de smoor. Was de bal kapot, dan moest die ter plaatse worden gerepareerd, wat wel drie kwartier kon duren..!

    Na een aantal jaren te hebben gespeeld aan de Dorstseweg, op een te klein veld vanwege een eikenboom, werd na een ledenvergadering, waar drie personen aanwezig waren, de club opgeheven.

    MULTIFUNCTIONEEL TERREIN

    Maar een dorp zonder voetbalvereniging was en is ondenkbaar, dus op 1 november 1937 werden de clubkleuren geel & zwart ingeruild voor groen & wit en de geboorte van RKVV Bavel was een feit. Het doel RKVV Bavel was om de jeugd van de straat en uit de kroeg te houden.

    RKVV Bavel huurde van de gemeente een veld aan de huidige Kerkstraat. Vanwege protesten van omwonenden zorgde de gemeente voor vangnetten van kippengaas achter de doelen. Het terrein werd overigens ook gebruikt voor de kermis, de eerste wielerkoers en het paardrijden, over multifunctioneel gesproken!

    Tijdens de oorlogsjaren kwam het voetbal onder druk te staan. Spelers moesten toentertijd onderduiken of zij moesten gaan werken in Duitsland. Een bijkomend feit was dat zowel de ballen als de shirts met bonnen verkregen moesten worden. Waren er voldoende bonnen beschikbaar, dan werden shirts op de fiets gehaald in Eindhoven. In het laatste jaar van de oorlog heeft het voetbalveld nog dienst gedaan als parkeerplaats voor Poolse tanks.

    NA DE OORLOG

    Na de oorlog startte RKVV Bavel met een team in de derde klasse van de Brabantse bond. Doordat in 1953 het tweede team kampioen werd, promoveerde Bavel 1 automatisch mee (Bavel 2 mocht reglementair niet hoger uitkomen dan Bavel 1). Na drie sportieve jaren waarin RKVV Bavel tweemaal het kampioenschap behaalde, promoveerde het team in 1956 naar de eerste klasse van de Brabantse Bond. Inmiddels was de club al verhuisd naar het veld achter de Mariastraat.

    RKVV Bavel gebruikte het veld achter de Mariastraat, ook wel het veld achter ‘Jan Geerts’ genoemd. Bavel trainde ´s avonds eerst bij Bruininks in hun zaal en enkele jaren later ging men naar het Patronaat aan de Kloosterstraat, dat ook destijds dienstdeed als gym- en evenementenzaal (o.a. voor carnaval). De voorzitter destijds ,t.w. Rinus Pijnen, werd ook de eerste trainer van de selectie.

    Omkleden voor de wedstrijden deed men eerst bij Bruininks en daarna ging men in optocht naar het veld achter de Mariastraat. Zowel de spelers als scheidsrechter liepen achter elkaar naar het veld ‘achter ‘Jan Geerts’ Na afloop van de wedstrijden ging men weer dezelfde weg terug. In die tijd was dat in alle omliggende dorpen gebruikelijk.

    Maar bij de KNVB vond men dat soort taferelen geen goed idee. RKVV Bavel moest gaan uitkijken naar een wat betere en dichterbij gelegen accommodatie. Men vond die toen bij de secretaris van de club, Jan Geerts. Hij had nog twee schuurtjes leeg staan en daar werden twee kleedkamers van gemaakt. Als de spelers zich moesten wassen/verfrissen deed men dat in Jan zijn schuurtjes/tuin met teiltjes koud water. Ook werd er in 1962 voor het eerst een jeugdteam opgericht dat getraind en begeleid werd door de fam. Geerts. In die tijd had de RKVV Bavel ook een ´geestelijk adviseur´ vandaar de ´RK´ ervoor. De bekendste ‘geestelijk adviseur’ uit die tijd was wel pater Bruno.

    DE ROOSBERG

    Na vier jaar hoogste klasse promoveerde Bavel naar de vierde klasse van de KNVB. Door deze promotie werd het hoog tijd om uit te gaan kijken naar een ander voetbalveld. In 1963 werd er mede door toedoen van voorzitter & gemeenteraadslid Rinus Pijnen en ook door de wethouder van sport, Harrie Oomen, verkast van het veld achter de Mariastraat naar het huidige sportpark de Roosberg. Dit besluit zorgde voor veel protesten vanuit de Bavelse gemeenschap. Door de aanleg van dit sportpark verdween er een groot gedeelte van de Bavelse Hei.

    Doordat er door de verhuizing ineens drie velden beschikbaar werden moest er natuurlijk ook een terreinknecht komen. De eerste terreinknecht werd Ron v/d Mast. De drie velden werden bovendien omringd met kleedkamers, een bestuurskamer, materialenhok en kantine.

    Kampioen werden we van de vierde en derde Klasse tegen resp.: Raamsdonk & Waspik. Hierna maakte Bavel 1 zich op voor weer een hele nieuwe uitdaging in de tweede klasse van de KNVB in die klasse verbleef men tot 1977.  Iedereen uit Bavel liep weg met Bavel 1 in die tijd, de club leefde enorm in de gemeenschap. Voor uitwedstrijden in die tijd werd er vanuit Bruininks vertrokken. Het was een gewoonte dat er toentertijd meerdere bussen naar uitwedstrijden reden. De club had zelfs een heuse supporters-vereniging.

    Er werd toen regelmatig tegen tegenstanders van formaat gespeeld, wat te denken van RBC, Baronie en NOAD. Deze drie clubs zijn uit het betaald-voetbal waren gezet vanwege hun financiële problemen, zelfs toen bestond dat fenomeen al.

    Maar ook moest RKVV Bavel naar o.a. Middelburg, Goes, Vlissingen en Zierikzee. Dat waren reizen op zondagen waar je de hele dag aan kwijt was, maar gezellig was het zeker! Toen vond men het ook tijd worden dat er bij RKVV Bavel een tribune gebouwd moest worden. En dat zou geen overbodige luxe zijn want met regelmaat kwamen er zo’n drieduizend mensen naar wedstrijden kijken. En dus geschiedde de bouw van de tribune en dat paste wel bij de toenmalige status van onze club.

    ROEMRUCHTE WEDSTRIJDEN

    Bavel 1 speelde als eerste club in Brabant tegen een betaald voetbalclub en nog wel tegen FC Twente uit Enschede. Er werd toen nipt verloren met 1-2 maar daarna volgden er nog meer van dat soort wedstrijden.

    In onderstaand overzicht staan roemruchte wedstrijden uit het verleden:

    Wedstrijd Uitslag
    VV Bavel - Estudiantes De La Plata (uit Argentinië) Afgelast door de KNVB
    VV Bavel - FC Twente 1-2
    VV Bavel - FC Twente 1-4
    VV Bavel - NAC Breda 2-7
    VV Bavel - NAC Breda 1-8
    VV Bavel - NAC Breda 3-6
    RKC Waalwijk - VV Bavel 4-2
    VV Bavel - Jong NAC 3-1
    VV Bavel - Fortuna Sittard 0-10
    VV Bavel - Willem II 0-1

    In de loop der jaren heeft v.v. Bavel een keur aan oud-betaaldvoetballers als trainers gehad. O.a. Frans Roelandt, Jan Brooimans, Jan Lokhof, Arie Delmotte, Ad Brouwers, Hans Grendell en Peter Tax hebben de scepter gezwaaid als trainer van de club.

    Door verschillende oorzaken zwakten de prestaties af. En na 21 jaar onder de KNVB te hebben gespeeld degradeerde Bavel uiteindelijk naar de Brabantse bond in 1981. Het keerpunt kwam weer in 1984 toen een verjongd team na een bloedstollende nacompetitie de Brabantse Bond weer vaarwel kon zeggen. Na nog twee seizoenen derde klasse reorganiseerde de KNVB en degradeerde Bavel naar de vierde klasse waar het goed meedraaide.

    Na een aantal eerdere verwoede pogingen om in de derde klasse te komen lukte dat uiteindelijk in 2014. De derde klasse ging het nieuwe wedstrijdtoneel van Bavel 1 vormen.

    80 JAAR

    Het sportpark in zijn lommerrijke omgeving is de trots van de vereniging met goede speelvelden en prachtige gebouwen. Anno 2017 bestaat de club tachtig jaar, gedurende het feestweekend is het sportpark heropend door wethouder de Beer. v.v. Bavel heeft nu de beschikking over vier wedstrijdvelden. Waarvan twee kunstgrasvelden en twee natuurgrasvelden. Ook de aanbouw voor extra kleedlokalen heeft ervoor gezorgd dat de club nog vele jaren vooruit kan.