• Bekerstunt bezorgt Bavel-vrouwen nieuw treffen met Eredivisieclub

16 jan 2022
  • Een oud, vertrouwd potje amateurvoetbal. Heel wat liefhebbers snakken er al de nodige tijd naar. Met publiek, een derde helft en een grote lach op het gezicht. De vrouwen van Bavel mochten het zondagmiddag weer een beetje beleven. En met succes. Topklasser Eldenia werd met 1-0 aan de kant geschoven. Een achtste finale in de KNVB-beker tegen Eredivisieclub Excelsior Rotterdam staat nu op het menu.

Over een menu gesproken. Na afloop kregen de speelsters, begeleiding en aanwezige vrijwilligers een broodje zuurkool met worst. Met warme chocomel. Of een koud biertje. Geen overbodige luxe, want negentig minuten voetballen is tegenwoordig geen gewoonte meer. Met de topsportstatus verkregen door de KNVB konden de vrouwen van Bavel al een tijdje trainen, maar een officiële wedstrijd is weer een ander paar mouwen. ,,Het was weer even wennen, ja. Jammer dat er geen supporters waren, maar uiteraard maken we er een bescheiden feestje van", vertelde matchwinner Pleun van Ginneken.

Een hoogstaand treffen was het niet. Veel ging fout, zoals dat ook wel een beetje bij het amateurvoetbal hoort. Toch was het spannend tot het eind. De Arnhemse bezoekers mogen een klasse hoger spelen, hoofdklasser Bavel verweerde zich kranig.  Dat zag ook aanvalster Van Ginneken. ,,Je zag dat zij de bal beter rond speelden en dat het allemaal net wat sneller ging, maar wij hebben gewoon prima standgehouden. Dit is een overwinning van het team, want we zijn heel de wedstrijd lang blijven gaan.”

• Sofie Baeten was namens de thuisploeg in de eerste helft nog het dichtst bij de voorsprong, maar haar mooie poging belandde op de lat. Eldenia drong wel wat aan, maar Van Ginneken brak halverwege de tweede helft de ban. Geschutter van Eldenia-keepster strafte ze genadeloos af. ,,Het was niet heel moeilijk, maar je moet er natuurlijk maar net staan", zegt ze over de 1-0. Ook al zouden de bezoekers nog gelijk maken, vrees voor een nederlaag speelde niet door haar hoofd. ,,Onze keepster, Isa Zomer, maakte een goede indruk en de keepster van de tegenstander was juist erg onzeker. Dus ook met een eventuele  strafschoppenserie had ik er wel vertrouwen in.”

Een ontmoeting met de hekkensluiter van de Eredivisie, Excelsior Rotterdam, wacht nu. Een nieuwe krachtmeting in de beker met een club uit de hoogste competitie, nadat in 2019 Ajax al naar Bavel afreisde. Van Ginneken: ,,Leuk dat we nu weer naar die wedstrijd kunnen toewerken. We hebben niets te verliezen en het is mooi dat we wederom op ons eigen hoofdveld kunnen spelen. Het is voor zowel de club als het team weer een mooie mijlpaal.”

Bavel - Eldenia 1-0 (0-0). 1-0 Pleun van Ginneken.

Door: Jeroen Theunis

Publicatie BN DeStem 16-1-22