Onze geschiedenis

Aan het vroegere Hazenpad (de huidige Daalakker en Wildbraak) speelde Bavel eerste voetbalclub BVC vanaf de oprichting in 1922. In de clubkleuren geel en zwart werd er gespeeld op een zandvlakte tussen twee bosjes. Als het waaide zag men elkaar niet staan vanwege de smoor. Was de bal kapot, dan moest die ter plaatse worden gerepareerd, wat wel drie kwartier kon duren! Na een aantal jaren aan de Dorstseweg op een te klein veld vanwege een eikenboom, werd na een ledenvergadering met 3 personen opkomst de club opgeheven.

Multifunctioneel terrein

Maar een dorp zonder voetbalvereniging was en is ondenkbaar, dus op 1 november 1937 werden de clubkleuren geelzwart ingeruild voor groenwit en RKVV Bavel was een feit. Doel was om de jeugd van de straat en uit de kroeg te houden. Van de gemeente werd een veld gehuurd aan de Kerkstraat, protesten van omwonenden zorgden voor vangnetten van rollen kippengaas achter de doelen. Het terrein werd ook gebruikt voor de kermis, de eerste wielerkoers en het paardrijden. Over multifunctioneel gesproken! Tijdens de oorlogsjaren kwam het voetbal onder druk te staan aangezien spelers onder moesten duiken of te werk werden gesteld in Duitsland en zowel ballen als shirts waren op de bon. Waren er voldoende bonnen, dan werden shirts op de fiets gehaald in Eindhoven. Aan het eind van de oorlog heeft het voetbalveld nog dienst gedaan als parkeerplaats voor Poolse tanks.

Na de Oorlog

Na de oorlog startte RKVV Bavel met 1 team in de 3e klasse van de Brabantse Bond. Doordat in 1953 het tweede team kampioen werd, promoveerde Bavel 1 automatisch mee (Bavel 2 mocht reglementair niet hoger uitkomen dan Bavel 1). Na drie sportieve jaren waarin RKVV Bavel tweemaal het kampioenschap behaalde, promoveerde het team in 1956 naar de 1e klasse van de Brabantse Bond. Inmiddels was de club al verhuisd naar het veld achter de Mariastraat en deed Bruininks dienst als kleedruimte en thuishaven…

De Roosberg

Na vier jaar hoogste klasse promoveerde Bavel naar de 4e klasse van de KNVB. Sportpark De Roosberg werd betrokken en in een beslissingswedstrijd tegen Waspik werd in 1966 een promotie naar de 3e klasse van de KNVB gerealiseerd. De 2e klasse is de hoogste klasse waarin Bavel uitkwam en daar heeft het zich vanaf 1969 vijf jaar staande weten te houden. Door verschillende oorzaken zwakte de prestaties af en na 21 jaar KNVB degradeerde Bavel in 1981 weer naar de Brabantse Bond.

Het keerpunt kwam in 1984 toen een verjongd team na een bloedstollende nacompetitie de Brabantse Bond weer vaarwel kon zeggen. Na nog 2 seizoenen 3e klasse reorganiseerde de KNVB en degradeerde Bavel naar de 4e klasse waar het nu nog speelt en dit niet onverdienstelijk. Een paar keer nacompetitie voor de 3e klasse werd nog niet in promotie omgezet.

Het sportpark in zijn lommerrijke omgeving is de trots van de vereniging met goede speelvelden en gebouwen.